Wielka bitwa kulinarna Szefów Kuchni ze Śląska, Zagłębia i Jury Krakowsko-Częstochowskiej, konkurs kulinarny dla uczniów gastronomika z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, występ Raisy Miszteli, Macieja Lipiny, w roli prowadzącego Jacek Łapot z Kabaretu Kałamasz, animacje i zabawy dla dzieci, licytacje i wóz strażacki – to tylko niektóre atrakcje, jakie czekają na uczestników charytatywnej imprezy “Kulinarny Ogień dla Świetlikowa”.
Impreza odbędzie się 16 września w Restauracji Pod Napięciem w Tychach-Żwakowie, a dochód z wydarzenia w całości powędruje na konto Fundacji Śląskie Hospicjum dla Dzieci Świetlikowo w Tychach, którego podopieczni to nieuleczalnie chore dzieci. To jedyne tego typu hospicjum w Polsce. Pieniądze zbierane będą na remont i spłatę zobowiązań pierwszego etapu budowy – Centrum Opieki Dziennej dla dzieci, a także na rozpoczęcie budowy drugiego etapu – całodobowego Stacjonarnego Hospicjum dla dzieci.
Organizatorzy przygotowali mnóstwo atrakcji. Ważne punkty programu to konkurs kulinarny: “Ziemniak pod każdą postacią” dla uczniów gastronomika Zespołu Szkół nr 7 w Tychach (tzw. Browarnik), wielka bitwa kulinarna szefów kuchni, która rozpocznie się o godz. 17.30. Kucharze wykonają popisowe dania, m.in z ryb, drobiu i ze…strusia. Impreza odbywa się na świeżym powietrzu, dlatego nie zabraknie kilkudziesięciu litrów żuru i grochówki z kuchni polowej, potraw przygotowywanych na wielkich grillach i patelniach (120 i 170 cm średnicy). Dla dzieci przewidziano m.in. malowanie twarzy, zaplatanie warkoczyków prowadzone przez wolontariuszy i partnerów Świetlikowa, a także warsztaty sensoplastyki, odlewanki-malowanki, zabawa w glinie i taneczną “Zumbę”, prowadzone przez pracowników Szkoły Podstawowej Akademia Rozwoju „Otwarte Okno” w Tychach. Wśród atrakcji znajdą się także pokazy Ochotniczej Straży Pożarnej Kostuchna, pokaz aikido w wykonaniu Śląskiej Akademii Aikido, oraz licytacje fantów przekazanych przez darczyńców (firmy i instytucje ze Śląska, głównie z Tychów).
Na imprezie wystąpi Raisa Misztela, tyska piosenkarka, artystka pochodząca z Ukrainy, a także Maciej Lipina, wokalista, gitarzysta, autor piosenek, założyciel i lider grupy Ścigani, odtwórca głównej roli (Ryśka Riedla) w spektaklu „Skazany na bluesa” w Teatrze Śląskim im. St. Wyspiańskiego w Katowicach.
Imprezę poprowadzi Jacek Łapot z Kabaretu Kałamasz, i Marcin Socha szef kuchni i właściciel bistra 7 Niebo z Jaworzna.
Program:
godz. 12.00
Rozpoczęcie imprezy, przedstawienie uczestników konkursu (szefowie, kucharze, uczniowie), losowanie szefów kuchni do drużyn uczniowskich
godz.13.00 – 15.00
“Ziemniak pod każdą postacią” – konkurs kulinarny Uczniowie Browarnika z Szefami kuchni w strefie grillowej
godz. 13.00-16.30
warsztaty Akademii Otwarte Okno z Tychów (sensoplastyka, odlewanki, malowanki, zabawa w glinie, Zumba taneczna) oraz malowanie twarzy i warkoczyki (strefa animacji
godz. 15.00
Pokaz Śląskiej Akademii Aikido
godz. 15.30
Zumba taneczna Akademii Otwarte Okno w Tychach
godz. 15.50
Ogłoszenie wyników, przyznanie symbolicznych nagród i dyplomów
godz. 16.00
Występ Raisy Miszteli
godz. 16.30
Wielka licytacja
17.30-18.30
Bitwa kulinarna Jura kontra Śląsk (bitwa w formie pokazu kulinarnego, szefowie przygotowują proste potrawy z ziemniaka/kartofla, mięsa – struś, wołowina, kaszanki/krupnioka, jabłka itp.)
Godz. 19.00-20.00
Występ Macieja Lipiny
Godz. 22.00
Zakończenie imprezy